Ανατομία

Η ανδρική ουρήθρα
Η ανδρική ουρήθρα έχει σωληνοειδή δομή περίπου 18 εκατοστών σε μήκος. Βγαίνει από την ουροδόχο κύστη προς τα κάτω και περνά μέσα από τον προστάτη αδένα. H πρώτη της μοίρα λέγεται προστατική και δέχεται τις εκβολές των εκσπερματιστικών πόρων. Στη συνέχεια, στρέφεται προς τα εμπρός και το τοίχωμά της γίνεται λεπτό. Η μοίρα της αυτή λέγεται υμενώδης. Ακολουθεί η σηραγγώδης μοίρα (μέσα στο σηραγγώδες σώμα του πέους), η οποία είναι η μακρύτερη από όλες τις μοίρες και είναι εύκαμπτη. Καταλήγει στη βάλανο του πέους, σε μια περιοχή που ονομάζεται σκαφοειδής βόθρος κι από εκεί εκβάλλει με το έξω στόμιό της στην κορυφή της βαλάνου. Το μήκος της ανδρικής ουρήθρας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και από άτομο σε άτομο. Σε ενήλικες άνδρες, το μήκος της ουρήθρας, περίπου 18 cm, ποικίλλει επίσης ανάλογα με το μήκος του πέους. Η ουρήθρα χρησιμεύει για να φέρει προς τα έξω τα ούρα που περιέχονται στο υγρό της κύστης και των σπερματοδόχων (που περιέχουν σπερματοζωάρια). Η ανδρική ουρήθρα μπορεί να υποδιαιρεθεί σε διάφορα μέρη.
Οπίσθια και πρόσθια ουρήθρα
Η ανδρική ουρήθρα διακρίνεται σε δύο μοίρες, την οπίσθια και την πρόσθια ουρήθρα. Η οπίσθια ουρήθρα περιλαμβάνει την προστατική μοίρα, που περιβάλλεται από τον προστάτη, και την υμενώδη μοίρα ή μεμβρανώδη ουρήθρα, το μικρό τμήμα της οποίας περιβάλλεται από τις γραμμωτές μυϊκές ίνες του ουρογεννητικού τριγώνου. Η πρόσθια ουρήθρα αρχικά πορεύεται μέσα στο βολβό του σπογγιώδους σώματος, βολβώδης ουρήθρα, και στη συνέχεια στο σώμα ως πεϊκή ουρήθρα. Η τελική της μοίρα αντιστοιχεί στη βάλανο.
Προστατική ουρήθρα
Η προστατική ουρήθρα βρίσκεται στο εσωτερικό του αδένα του προστάτη και εκτείνεται από την ουροδόχο κύστη. Στους ενήλικες, το μήκος της προστατικής ουρήθρας είναι περίπου 3 εκατοστά, αλλά στα παιδιά είναι μικρότερη, και σε ασθενείς με προστατική διεύρυνση είναι μεγαλύτερη.
Μεμβρανώδης ουρήθρα
Η μεμβρανώδης ουρήθρα είναι μήκους περίπου 1,5 εκατοστών και βρίσκεται μέσα στο ουρογεννητικό διάφραγμα. Η μεμβρανώδης ουρήθρα βρίσκεται σε στενή ανατομική σχέση με τον έξω σφιγκτηριακό μηχανισμό.
Βολβική ουρήθρα
Η βολβική ουρήθρα, που βρίσκεται στο εσωτερικό του περινέου και του όσχεου, εκτείνεται από τον εξωτερικό άπω σφιγκτήρα των ούρων. Το μήκος της βολβικής ουρήθρας διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Πεϊκή ουρήθρα
Η πεϊκή ουρήθρα εκτείνεται από το όσχεο στη βάση της βαλάνου. Η πεϊκή ουρήθρα τεντώνεται κατά τη διάρκεια της στύσης. Το μήκος της ποικίλλει ανάλογα με το μήκος του πέους.
Σκαφοειδής ουρήθρα
Η σκαφοειδής ουρήθρα εκτείνεται στο εσωτερικό της βαλάνου έως τον εξωτερικό πόρο του ουροποιητικού. Μέσα στη σκαφοειδή ουρήθρα, βρίσκεται ο σκαφοειδής βόθρος. 
Η ουρήθρα, από την αρχή της στην ουροδόχο κύστη μέχρι το τέλος της στην κορυφή του πέους, διασχίζει αρχικά τον προστάτη και εμφανίζει μια κοίλη καμπύλη προς τα πάνω. Στη συνέχεια επεκτείνεται κατά μήκος ολόκληρου του πέους, αυτή τη φορά σχηματίζοντας μια κοίλη καμπύλη προς τα κάτω και προς τα πίσω.

Προχωρώντας από το εξωτερικό προς τον αυλό της ουρήθρας, η ιστολογική δομή είναι κατασκευασμένη από μια συνδετική βλεννογόνο μεμβράνη.

Η βλεννογόνος μεμβράνη της ουρήθρας είναι φτιαγμένη με ένα απλό επιθήλιο με πολλούς αδένες.
Τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα της ουρήθρας είναι υπεύθυνα για την αγγείωση και την κινητική και αισθητική εννεύρωση του οργάνου.
Η ουρήθρα δέχεται παροχή αίματος από τις βολβικές αρτηρίες που ξεκινούν από τις αρτηρίες των γεννητικών οργάνων και από τη ραχιαία αρτηρία του πέους.